Etalon Coaching Társaság
„Megmutatni magunkat, mint közös
platformon dolgozó, együttműködő
és együtt fejlődő szakmai műhely.”
 

Hírek a coaching világából

2019.05.25. MEGHÍVÓ - Közgyűlés - Generációk közötti szinergia workshop

2019.05.13.meghivo

Ilyen volt az Immunitás térkép Bozsár Gabival

IGY_kezd

Így kezdődött.

2 kép a sokból

2 kép a sokból

Prezi

"Házi" bemutató

2019.március 23. - Változásra való Immunitás térképének készítése és Vizualizálás Bozsár Gabival

Meghívó 2019.03.23

2019-es programok

2019_Etalon_programok

2018.10.27-28 - Etalon Piknikkel egybekötött önismereti hétvége

meghívó_2018.10.27

2018.09.15 - I. Gyászfeldolgozás; Együttérző beszélgetés

2018.09.15 meghívó

2018.május 12. - Közgyűlés + Integrál Coaching

2018.05.12

2018. ápr. 07. Művészetterápia a coachingban

2018.04.07_Muveszetterapia_es_a_coaching

2018. márc. 24: Hogyan lehet öröm a munka?

2018_mrc

2018-as Etalon Coaching Programok

2018_programok

Beszámoló: Transzlégzés - 2017.12.02, Kisnyalka major

Transzlégzés Etalon

 

 

Gánti Bence programja, a transzlégzés, ’új dimenziókat nyitott’ a résztvevők számára.

 

Az idézőjeles szókapcsolat elcsépelt, - de ahogy többen megfogalmaztátok a programon -, az élmény pontos leírásához új fogalmakat kellene alkotni, hogy igazán érzékeltetni lehessen a megéléseket, át lehessen adni az érzéseket, a tapasztalásokat.

 

Tanulságok mégis röviden:

 

Köszönjük Iszlay Zsuzsi, hogy behoztad az Etalon palettájába ezt a programot.

 

H.Sárvári Klára

Meghívó: Transzlégzés - 2017.12.02, Kisnyalka major

Meghivo_2017.12.02

Levegő - önismereti program - 2017.09.02, Visegrád

meghhivo_2017.09.02

Képek a programról

Az elkészült közös grafika

közös ábra

Meghívó: A Coach érzelmi intelligenciája - 2017.04.22

EQ_meghivo_2017.04.22

Beszámoló: Evolúciós coaching / Vizuális facilitáció - 2017.03.18

Vizuális_facilitáció

Az idei év első szakmai találkozóján két témában is kóstolót kaptunk Bozsár Gabriellától.

A délelőtt folyamán Richard Barrett modelljével ismerkedtünk meg: a tudatosság 7 szintjét nem csupán általánosságban, hanem a saját pszichológiai fejlődésünk szempontjából is megvizsgálhattuk. Az előadás és az eszmecserék segítettek betekintést nyújtani abba is, hogy az evolúciós coaching milyen lehetőséget ada munkánk során: kinek-mikor-hogyan alkalmazható ez a modell, valamintmit adhat a kliens számára az elsődleges és a másodlagos szükségletek tudatosítása .

Nem csupán egyéni oldalról, hanem szervezeti oldalról is megismerhettük a szervezetek lehetőségeit az új fejlődési szintek irányába: az úgynevezett TEAL szervezetek jellemzői és lehetőségei is megvilágításra kerültek, beszélgettünk, gondolkoztunk és rácsodálkoztunk erre a jövőképre is. Mindannyiunk nevében bátran állíthatom, hogy nagy figyelemmel és érdeklődéssel hallgattuk ezt az irányvonalat.

A tartalmas délelőttöt egy kreatív délután követte: betekintést kaptunk a tréning és/vagy coaching során könnyen elsajátítható vizualizálási lehetőségekről. A példaként szolgáló ábrák megismerése után magunk is gyakorolhattuk a tréner/coach verbális üzeneteinek vizualizálását. Ámulattal vettük észre, hogy a rajzolásban magukat kevésbé tehetségesnek tartott tagjaink is szépséges és sokatmondó illusztrációkat tudtak készíteni az egyszerű iránymutatások segítségével.

A rendkívül jó hangulatú együttlét során többen éreztük úgy, hogy e két témában olyan impulzusokat kaptunk, amely inspirál bennünket a témákban való további elmélyülésre.

Köszönjük, Gabi a betekintést!

2017.03.18.

Szilvágyi Beatrix

Érdekfeszítőek és mosolyogtatóak az elkészült ábrák:

Mosolyogtató_ábrák

Meghívó: Evolúciós coaching / Vizuális facilitáció - 2017.03.18

2017.03.18

2017 éves ETALON programok listája

2017_Programok

Érzelmi intelligencia fejlesztése

Érzelmi_intelligencia_meghívó

Amikor provokálva voltunk!!!

Mi történt itt? - Provokatív coaching

Péter először egy önként jelentkezőn mutatta be a provokatív tanácsadói stílust. Önként jelentkeztem. Néhány szóban tisztázta a kereteket, majd elővezettem a témámat. Akkor és ott, kissé zavaros, látszólag sehova sem vivő beszélgetésünk később nyert értelmet. Az egészen szokatlan párbeszéd alatt végig nagyfokú feszültséget éreztem. Péter szűk mederben tartotta a gondolatfolyamot, egy pillanatra sem hagyott eltérni a tárgytól, és folyamatosan provokatív kérdésekkel bombázott. Ha akartam, sem tudtam volna terelni a témát, kibújni a kellemetlen szembesülések alól. Horgadni készülő dühöm azonnal csillapodott viszont, amikor Péter kedvesen megérintett, megértően rám nézett. Testbeszédéből áradt az elfogadás, így szavait nem rosszindulatú gáncsoskodásnak, hanem nézőponttágító intervencióknak fogtam fel.

Később páros gyakorlatok során alkalmunk nyílt kipróbálni a módszer alapvető elemeit. Társaimmal meglepődve tapasztaltuk, hogy a megalapozott bizalom és az elfogadó légkör kombinációjában jóval tágabb kereteket engedhetünk meg magunknak, mint azt azelőtt gondoltuk volna. Ha addig egy-egy visszajelzés néhányunk felfogásában akár bántónak is tűnhetett, az ilyen körülmények között helytálló, a „kliensünk” által befogadható, előrevivő mondatokká szelídült. Így jóval pontosabban, egyszerűbben, találóbban tudtunk fogalmazni.

A provokatív tanácsadói stílus egyik előnyét épp ebben a sallangmentes, egyértelmű visszajelzésben láttuk.

A másik a késleltetett hatás, ami néhány nap múlva jelentkezik. A provokatív beszélgetések keltette feszültség hatására elindulhat egy problémamegoldási folyamat. Ez már független a segítőtől, ki-ki a saját erőforrásaira támaszkodhat. Az ilyen felismerések jóval nagyobb örömöt, büszkeséget okoznak, mert növelik a kompetencia-tudatunkat, magabiztosságunkat.

Ezt a tapasztalatot fel tudjuk használni a coaching munkánk során, még inkább bízva klienseink teherbírásában, erőforrásaiban,tisztelve önállóságukat, hogy ők is átélhessék azt az örömöt, amiben nekünk volt részünk rábukkanva saját megoldásainkra.

Kassai Éva

Provokatív coaching

Meghívó: Transzperszonális Pszichológia, EMCC bemutatkozás, Közgyűlés 2016.05.28

2016.05.18_meghívó

Meghívó: Szervezetállítás 2016.04.30 9:30

szervezetállítási meghívó

Meghívó Provokatív Coaching 2016.03.19.

Meghívó Provokatív Coaching 2016.03.19

A 2016-os programjaink

2016-os programok

Beszámoló a 2015.11.14.-i Coaching eszközök és szupervízió alkalomról

Élménybeszámoló a novemberi coaching szupervízióról

2015. november 14. –került sor éves szakmai képzési programunk következő állomására Budapesten, az általunk nagyon kedvelt megszokott helyen. A programot Szűcs Tamás senior coach és tréner kollégánk koordinálta, amelynek keretében, az ő vezényletével lehetőséget kaptunk új coaching tool-ok kipróbálására és végül, de nem utolsó sorban alkalom nyílt egy tartalmas szupervízióra is.

A részvevők közül Bozsár Gabriella coach és tréner kolléganő hozta az esetet. Az általa felvázolt coaching helyzet és szervezeti kontextus igen összetettnek és szakmailag kihívásokkal telinek bizonyult, de Tamás, valamint Gabi - a szervezetet ismerő, helyzetbe belelátó coach – segítségével igyekeztünk jobbnál jobb ötleteket adni az elakadások feloldására. Az vezérelt bennünket, hogy minden szempontból a legtöbbet hozzuk ki az adott helyzetből, a megbízó és a kliens számára egyaránt. Gabi esetén keresztül, szinte a saját bőrünkön tapasztalhattuk, hogy a coaching megbízások a legtöbb esetben komoly kihívások elé állítanak bennünket, szakmailag és emberileg egyaránt. Minden eset más és a receptek nem működnek, mert nincsenek. Viszont, amire mindig támaszkodhatunk, az nem más, mint egymás tapasztalata és a szupervizor szakértelme. Ezért már megérte!    

2015. november 20.
Gráczer Judit

Szupervízió és coaching - 2015.11.14

A meghívó

Szupervízió

Teamcoaching - 2015.10.17

Team Coaching Etalon

Saller Szilvia előadásában ismerhettünk meg egy Team Coaching során alkalmazható módszert, amit sok-sok gyakorlattal támogatva dolgozott ki számunkra, így rögtön az Etalon Coaching Társaságot is tovább fejlesztettük.

Sokat foglalkozunk saját magunk fejlesztésével, ahogy a céges gyakorlatban is az egyéni fejlesztési eszközök használata a bejáratott.

A siker kulcsa sokszor sokkal inkább az egyének együttműködésének fejlesztésében kereshető, az egyéni fejlesztések napjaikban jellemző túlhangsúlyozott fókusza helyett.

Átnéztünk a gyengélkedő szervezetek tünet együtteseit, egy ilyen helyzetben is létező erősségeinek feltárási lehetőségeit, majd részletesen megismertük és az Etalonra alkalmaztuk a Solution Circle módszerét, és team-szerepek meghatározására is kaptunk Szilvitől egy olyan gyakorlatot, ami szintén érdekes felismeréseket hozott a résztvevők számára az Etalonnal kapcsolatban.

Köszönjük szépen Szilvi a technikákat, a velünk gondolkodást, a színvonalas szakmai napot és programot tolmácsolásodban!

Sárvári Klára

 

A résztvevők

teamcoaching

Szomatodráma - 2015.09.04-06

szomatolók

Egy csillagos ötös program.

Többen találkoztak Buda Lászlóval a korábbi fél napos Etalonos rendezvényen. Éppen az ottani tapasztalatok, másoknak a kíváncsiság volt a hajtó és húzóerő, hogy részt vegyenek a szomatodráma jegyében szervezett önismereti programunkon.

A program középpontjában a szomatizált belső világunk állt, ehhez kerestük az utat, és találtuk meg az út mellett a bátorságot is ahhoz, hogy elinduljunk, járjunk rajta, tettük mindezt abban a bizalmi, őszinte és elfogadó közegben, amit ismét egy csoda volt megtapasztalni, és ami a társaságunk sajátja volt a kezdetekben, és értéke a 6 éves fennállásunk óta.

Külön élmény volt a móri vendégház, az éjszakai, hajnalba nyúló beszélgetések, a közös hosszú reggelik, hogy együtt lehetünk, közösen fejlődhettünk, alkalmunk adódott a szomatodráma eszközén keresztül is magunkba nézni, és a módszer részletes megismerése mellett és által oldani, oldódni.

Sárvári Klára

-------------------------------

A résztvevők

résztvevők

Az Appreciative inquiry és az O.P.E.R.A.

A meghívó:

Ai meghívó

És a résztvevők:

AI résztvevők

Transzperszonális szemlélet – spirituális fejlődés szerepe az önismeretben - 2015.04.11

„Miért cseng vissza olyan sok kultúrából lélek, szellem, újjászületés, stb.?  Valójában csak babona, vágyteljesítő fantázia szüleményei lennének ezek?” – hangzanak el Iszlay Zsuzsa előadásának kezdő kérdései, és egyben előrevetül megközelítésének magvas gondolatisága.

Ezen az Etalon-programon a spiritualitást, mint egyéni hitrendszert illesztettük a pszichológia világába, és rátekintünk a spirituális fejlődés szerepére az önismeretben.

Zsuzsa a következő 5 spirituális alapkérdést hozta el nekünk:


Programja során utaztunk az egyéni spirituális világképtől, a természeti vallásokon át az intézményesített vallásokig; és a pszichoanalítikus (pszichodinamikus) megközelítéstől Freud nyomán, a viselkedés lélektan nagyjainak (Watson, Pavlov, Skinner) tudományos álláspontjain keresztül, az áttörés korszakáig: megismertük, milyen analógia szerint integrálta a pszichológia Jung, Maslow, majd Assagioli nyomán a spiritualitást, - mint egyéni hitrendszert-,  a psziché részévé.

A felvezetett gyakorlatokon keresztül közelebb kerültünk önmagunkhoz azáltal, hogy találkozhattunk belső én-részeinkkel, és ezek találkozásának élményeit harmonizálhattuk, feldolgoztuk jobb agyféltekés technikák alkalmazásával.
Illetve izgalmas élményt adott az un. Higher Self-fel való találkozás lehetősége is.

Zsuzsának a témában való jártassága, letisztult tudása, és integrált tapasztalata, úgy tűnik, kimeríthetetlen forrás.

Nem is jutottunk végig minden témán, mert annyira szerteágazó, mindennel összefüggő, és mély kérdéseket taglaló világ az, amibe bepillantást engedett, - így örömmel vesszük majd a megbeszélt folytatást.

Nagyon szépen köszönjük, Zsuzsa!

Sárvári Klára
 

Állítás és az Etalon

Mit állítunk?  …

’Azt állítsuk, amit úgy érezzük, hogy állítani AKARUNK, és nem pedig azt, amit az állításban látni KELLENE.’ ..
’Szándék nélküliség, és most is,- a coachingban folyton jelenlevő-, ítélet nélküliség vezesse az állítást.’
’Bízzunk a folyamatban, hogy az jön felszínre az állítás során, amit az állítónak látnia kell’- hallottunk Szilvágyi Beatrix és Vadászi Árpád szavait a hozzám különösen közel álló, de az Etalon tagság által is különösen izgalmas, és tapasztalás szintjén is megmozgató programunk során.

Kinyitottuk, finomra hangoltuk az érzékeinket, és 3 fős csoportokban egy nagyon tipikus, mindenki életében jelen levő kapcsolatot formáltunk meg: az anya és gyermek viszonyát.
A morfogenetikus mezőben mozogva tisztán érezhetőek, olvashatóak, és értelmezhetőek voltak a témával kapcsolatos egyéni beállítódásaink, és az ezzel kapcsolatosan felszabadult érzéseinket, gondolatainkat a diszkrét 3 kis csoportban aztán igény szerint meg is beszélhettünk.

http://www.leleksziget.hu/wp-content/uploads/2012/08/hellinger-csal%C3%A1d%C3%A1ll%C3%ADt%C3%A1s.jpg

Köszönjük, hogy ilyen alaposan megismerhettük az állítás folyamatát, az egyes lépések során kiemelt szempontokat, az oldás mechanizmusát, és hogy széleskörű tapasztalataitokra építve közösen átnéztük a Hellingeri alap-törvényeket, sorra értelmeztük azokat, és megbeszéltük felmerülő kérdéseinket.

Különösen nagyszerű volt, hogy kézbe vehettük és fellapozhattuk azt a temérdek szakkönyvet, amit magatokkal hoztatok, és hogy kéréseinkre megosztottátok velünk, hogy mit tanultatok leginkább az egyes kötetekből, megkönnyítve ezzel az állítás témájában való továbbfejlődésünket.

Meggyőző tapasztalás, és színvonalas szakmai élmény volt! Köszönjük!
Sárvári Klára

Az Etalon Coaching Társaság tagja a Magyarországi Coach-szervezetek Szövetségének

A 2012-ben alapított Coach Szövetség piaci önszabályozó szervezetként a Magyarországon kialakult coaching kultúra minél szélesebb körben történő elterjesztésére és a coaching szakma minőségének állandó javítására jött létre. Az Etalon Coaching társaság is tagja a Magyarországi Coachszervezetek Szövetségének. A Coach Szövetség egy független szervezet, amelynek honlapján megtalálható az a szaknévsor, ahol az Etalon Coach Társaság tagjai mellett, a minősített magyarországi coachok kikereshetők és minősítettségük leellenőrizhető.

MCSZ

Stresszkezelés Budai Lajossal - 2014.10.11

Egy kis elméleti bevezető után arról tanultunk, mit együnk és mit tegyünk, hogy a nem kívánatos stressz a lehető legkevésbé hasson ránk. Egyebek között olyan stresszoldó gyakorlatokat tanultunk, amiket az élet különböző területein szinte mindíg el lehet végezni. Néhány példa:

és még sok-sok, adott helyzetekben alkalmazható módszert próbáltunk ki.
A testmozgást jól kiegészítették a kérdőívek, amik egy kis "kognitív színt" vittek a gyakorlatok közé.
Különlegesen élvezetesek voltak a mosolygást, a nevetést, a jókedvre hangolást elősegítő gyakorlatok, amiknek végén már az egész terem harsogott a kacagástól!
Az esemény olyan komplex élményt adott amiben, mind az elménk, mind a lelkünk, mind a testünk, mind az érzéseink felüdülhettek, és emellett, meg is tanulhattuk a számunkra káros stresszhatások ártalmas következményeinek minimalizálását.


 

2015 évi programjaink tervezete

 

Az Etalon Coaching Társaság 2015 évi tervezett programjai

 
Időpont Téma Előadó/Tréner
Február 13-14. Fenyőfői jubileumi találkozó
Szimbólumok
 
Kassai Éva
Április 11. Transzperszonális szemlélet –
spirituális fejlődés szerepe az önismeretben
Iszlay Zsuzsa
Május 16. KÖZGYŰLÉS
ETALON jövőkép Appreciative inquiry és
OPERA módszerekkel
Letenyei Judit
Gíber Mihály
Szeptember 5.
szeptember 6.
Önismereti program: Szomatodráma
Tapasztalatfeldolgozás
Dr Buda László
Október 17. Teamcoaching Saller Szilvia
November 14. Szupervízió és új tool-ok Szűcs Tamás

Meghívó az Önismereti programra - 2014.09.06-07

Kedves Etalon Tag!

Szeretettel meghívunk az idei önismereti hétvégénkre:
Női kör – Férfi kör
Időpont: 2014. szeptember 6-7.
Érkezni már pénteken délután is lehet, a szállás akkor már a miénk!!!!
Helyszín: Kisnyalka major (9096 Nyalka) http://www.kisnyalka.hu
A program DÍJMENTES!!!!
Amiért fizetni kell: étkezés + szállás. (ezt helyben tudod majd intézni)

Részletes program

szept. 5. péntek:
érkezés délutántól kötetlen együttlét és batyus vacsora

szept. 6. szombat:
7.30: Batyus reggeli (ami megmarad tegnapról, azt esszük)
9.00-17.00: Önismereti tréning (trénerek: Pál Adrienn és Bérces Virág / Visi Márton és Joós István)
közben helyben ebéd
18.30 meleg vacsora az Avar csárdában
Este kötetlen együttlét

szept. 7. vasárnap:
7.30: Batyus reggeli (megesszük a maradékot)
9.00-13.00 Élmények, tapasztalatok feldolgozása közösen (moderátor: Saller Szilvi)
14.00 záróebéd az Avar Csárdában

Vezetői szerepek - a Férfi és Női vezető különbözősége, és harmonizálása - 2014.04.05

Van-e különbség a vezetői stílust illetően férfiak és nők között?
Ha igen a válasz, milyen a férfi típusú vezető és milyen a női típusú vezető?
Melyik jobb? Melyik rosszabb?
A Sárvári Klára (Master Coach, Etalon Elnökségi Tag) által tartott színes program során volt lehetőségünk kiscsoportos témafeldolgozásra és egy izgalmas tipológiai teszt kitöltésével önismeretünk mélyítésére egyaránt. Klári által tartott színes előadás izgalmas vitákat gerjesztett a résztvevők körében, akik között volt bőven férfi és nő, vezető beosztású és vezetőket támogató coach, tréner. Vezető férfi és vezető nő.
Az előadás és a rövidebb-hosszabb viták végén számomra egyértelművé vált: nincs jó vagy rossz. Vannak jellemzők, melyek inkább egyik vagy másik nemnél találhatóak meg nagyobb valószínűséggel. Van, amiben a férfi vezető „erősebb” és van, amiben a női vezető „ügyesebb”.
Egy biztos: tanulhatunk egymástól: a női vezető a férfitól, férfi vezető a nőtől.  És közben érdemes nem elfelejteni azokat az erényeket, amelyekre (akár női, akár férfi) vezető már bizton támaszkodhat.

Köszönjük, Klári, sok választ kaptam, sok gondolatot indított el és sok kérdést generált bennem a program.

Szilvágyi Beatrix

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Képek a programról

Csoportkép

Csoportkép

 

Jó ez a "buli" :-)

Jó a buli

 

Csoportfoglalkozás 1

csoportfoglalkozás 1

 

Csoportfoglalkozás 2

Csoportfoglakozás 2

 

Csoportfoglalkozás 3

Csoportfoglalkozás 3

 

Csoportfoglalkozás 4

Csoportfoglalkozás 4

AI képzés 2014.01.25

Appreciative Inquiry és az Etalon


Letenyei Judit programján megismertük és felelevenítettük ezt a  szervezetfejlesztésben, csoportok újra energizálásában használt, jövőkép alkotó, egyéni elkötelezettség vállalást erősítő módszert.

A hallottak elmélyítését az a különös párhuzam segítette, hogy a módszertani feldolgozást (annak  4 lépését) az Etalon tevékenységével kötöttük össze.

Sok-sok mosolyt fakasztott, rengeteg közös élményt hozott vissza a közös fényképek nézegetése, a megalapítás óta elrepült 5 év felhalmozott vidám emléke, ami alapján a flip-chart lap legkisebb tiszta felületét is felhasználva összegyűjtöttük fantasztikus, közös értékeinket. (1.lépés: Discovery)

Majd tovább álmodtunk, hogy ezeknek az értékeknek a tudtában, mivé szeretne továbbfejlődni a szervezetünk (2.lépés: Dream).

Mindezt realizálva készítettünk egy pontos listát belátható céljainkról .. az ’Etalon Coaching Társaság 10 év múlva…. ’ (3.lépés: Design).

Végül pedig fontossági sorrendben kiválasztottunk néhányat közülük, hogy a konkrét teendők szintjére bontsuk értékeinkből született álmainkat. (4.lépés: Destiny).

Nagyon szépen köszönjük ezen a vidám, energikus, és jövőbe tekintő programon Judit szakértő navigációját!

Folytatás következik…

Sárvári Klára

Képek a tüzönjárásunkról - 2011

"A tűz harcosai"

A tűz harcosai

 

Én is megjártam a tüzet!!!

Én is megjártam a tüzet!

 

Csoporkép 2011

Csoportkép 2011

Képek Kisnyalkáról 2012-ből

A közös munka

közös munka

 

Éjszakai labirintus bejárás

Éjszakai labitintus bejárás

 

Csoportkép 2012

Csoportkép

Önismereti "társasjáték" - 2013.04.13

Bagdy Emőke valamelyik könyvében azt írja:
„A játék során bontakozik ki a nagy átalakulások világa” – hát, mi is játszottunk! Izgalmasan, vidáman, belefeledkezve és együtt, egymásra hangolva!

Csendes, kellemes környezetben a Római Parton, a kedves Magdi és Árpi instrukciói szerint, 2 csoportban és pontosan annyian, amennyin kellett hogy legyünk.
Miután megfogalmaztuk külön – külön, hogy milyen problémával szeretnénk foglalkozni, dobtunk, hogy leszülethessünk. …. és dobtunk és róttuk a köröket és egyre inkább belecsobbantunk életünk mély bugyraiba, de leginkább oda, ahol itt és éppen most volt szükségünk lenni.
Voltak Angyalaink, visszatartó erőink, felismeréseink, tudattalan borítékaink…. és sok - sok kifejezés, mint tisztesség, elfogadás, türelem, tisztelet, eredmény, fonal, tánc, játék, viszonyok, stb… Közben érzéseink, gondolataink, megerősítéseink és beszélgetések, magunkról és a csoporttársainkról, amit Árpi tartott kézben és az ő tapasztalt, bölcs, nyugalmat árasztó stílusában közvetített felénk és inspirált bennünket. (Hálás köszönet érte!!! J) Általa megtanulhattuk, hogy „Attól pozitív valami, hogy van.” A játék során ismét rájöhettünk az univerzum kardinális igazságára is, azaz, hogy Minden Mindennel összefügg.
Szerencsére a fájdalom kártyák nagyjából elkerültek bennünket vagy gyorsan kiválthattuk azokat, így jó hangulatban, szívünkben egymást szerető érzésekkel, de hosszan töprengő, időnként mélyen magunkba ásva játszhattuk aktuális életünket.
A tudatosítás révén bizonyára mindannyinkban megerősítést nyertek azok a kialakult mintázatok, amelyek jó hogy vannak bennünk vagy hogy amit csinálunk, ahogyan viselkedünk, azt a legjobb cél érdekében tesszük. …… de arra is rájöhettünk, mi igényel átalakítást, továbbgondolást, mi az amin még dolgoznunk kell.
Aztán sajnos az időnk letelt, de a játék ezzel természetesen nem ért véget, tovább folytatódik bennünk, környezetünkben és azon túl is! Reméljük még sokáig játszhatunk! ….és Veletek is újra és még sokszor!
Tiszta szívből köszönöm a lehetőséget!
Nagy Mária

 

Beszámoló az Én-márka programunkról 2013.02.23 Csillag Zoli

… ha megkérdezik mi az a márka, mi jut eszedbe?  

Nem, ne a 80-as évek üdítőjére gondolj….!!  smiley Nafene!! Ugye, már meg is jelent a képzeletedben az üdítőital??!

  Márka üdítő kép

A márka bizony több, mint amit az üdítős üveg gondolati képe. Figyeld, mi jutott még eszedbe! Mert a márka számodra mindaz, ami a név hallatán érzésként megjelent, és átjárt. Az ital íze, a régi italbontók fogása, a szülinapok vagy a balatoni nyaralások hűsítő kortya, a kissé kopottas sokadszorra visszaváltott és újrapalackozott üveg kissé érdes érintése… .

Innen indult Csillag Zoltán előadása, és végül oda jutott, hogy magunkhoz közel hoztuk, és mivel nagyon tetszett, közrefogtuk, körüljártuk, és megbarátkoztunk azzal, hogy mi a coach én-márkája. Megismertük hogyan jeleníthető meg, hozható felszínre, mutatható meg a saját én-márkánk a világ számára.

Beszélgettünk, érveltünk, nevettünk, gyakorlatokat végeztünk, coaching folyamatban is hasznos eszközöket ismertünk meg, és hallgattuk Zoli, marketing szakos okleveles közgazdász coach-társunk szakértő előadását. Kíváncsi örömmel fogadtuk azt a színes tudás-csomagot, amit közvetlen, néhol élces mégis könnyed humorával adott át számunkra. Közkívánatra nem csupán a tervezett 3, hanem 6 órában. Hiszen ez a téma nagyon érdekes, különösen személyes, és végtelen távlatokat tud bontani. Ha a képzelet egyszer szárnyra kel!!?…. és így tett.

A téma, az egyedi és nagyon ehető megközelítés annyira felkeltette érdeklődésünket, hogy egy workshop keretében folytatjuk is a témát…  köszönjük, Zoli!!

A résztvevők nevében Sárvári Klára

Belső továbbképzés: A megbocsátás pszichológiája - dr. Bagdy Emőke

Emőke jelenség…megtöri a csendet…lágy hangja bezengi a termet…körünk egy tagjaként…a témának rabjaként…szenvedéllyel mesél…minden szónak súlya…megbocsátás a téma…test és elme…kapcsolódnak össze…koktél készül…a légy hangja elül…jelölt minden sejtünk…valamit már sejtünk…sejtemlékezet…az EGÉSZről egy lelet…hihetetlen hogy lehet…vajon ez csak a kezdet?…

Lelki gyakorlat…zuhanunk…a belső énünkben utazunk…saját bölcsességünk szólítjuk…válaszokat kapunk…terelget,vezet…megszólal az emlékezet…mélyen legbelül…megkérdezzük testünk…jön az érzés…halovány…ott a forrás…hazavár…energia, jó itt újra…kell az erő a nagy útra…szertartás van…az erdő véd…kezdődhet a párbeszéd…olyan nehéz…ne félj…ne félj…bocsánat és áldás…milyen szép a MEGBOCSÁTÁS!

Tisztelettel és szeretettel köszönjük a lehetőséget és az élményt!

Saller Szilvia

Belső továbbképzés: NLP - Walter Attila

Attila lendületes, magával ragadó stílusával tartott előadást az NLP alapjairól. Mind kezdőknek mind haladóknak hasznos volt felidézni az alapítók munkásságát, és a különböző megközelítési módokat. Megtanulhattuk, hogy „ nincs ellenálló páciens, csak rugalmatlan terapeuta”! JBetekintést nyertünk abba, hogy miként lehet megkerülni a tudatot és választ  kaptunk arra is, hogy mindannyian koldusok vagyunk-e, s vajon a térkép-e a táj? A Dilts körök felvázolásával elkezdődött az Ego és az Én harca, a látáshoz szemüveg kell, az Én megjelenéséhez pedig elengedhetetlen a tükör. A VAKOG modell felfedte, hogy ki melyik csatornára kapcsolódva érzékel egy-egy kimondott szót, elkészültek az egyéni VAKOG térképek. Végül megtudhattuk azt is, hogy működésünk 6 É-je miként hat az elménkre.

Ezúton is köszönjük Attilának a részletekbe menő, sok-sok gyakorlati példával fűszerezett órákat és a velünk megosztott elméleti anyagokat!

Saller Szilvia

Önismereti és problémamegoldó társasjáték

A fejlődés iránti elkötelezett vágyam indított arra, hogy részt vegyek a Társaság áprilisi összejövetele alkalmából szervezett önismereti társasjátékban. Azt gondoltam, hogy túl sok újat úgysem fogok megtudni, hiszen már egy ideje foglalkozom a témával. Tévedtem.

Úgy indult a történet, hogy a négy játékos mindegyike megfogalmazott egy-egy fókuszkérdést, amelyre választ, útmutatást akart kapni a játék során. Érdekes módon mindannyian szinte ugyanazt a kérdést tettük fel, csak kicsit más formában.

Ezután mindenki kihúzta saját angyal kártyáját, ami a feltett kérdés szempontjából a legfontosabb területre mutatott rá, arra, amivel mindenképpen foglalkoznunk kell.

A következő lépés az volt, hogy telepakoltuk személyes tudattalan borítékunkat angyal kártyákkal, felismerés kártyákkal és visszatartó erő kártyákkal. Az angyal kártyák a meglévő, de még ki nem használt erőforrásainkat, a felismerés kártyák a már tudatos, pozitív tulajdonságainkat, a visszatartó erő kártyák pedig tudattalan, régi, a túlélést szolgáló, a haladást akadályozó, lassító beidegződéseinket, szokásainkat képviselik.

Ezután megszülettünk, majd a dobókocka segítségével haladtunk életutunkon. A különböző játékmezők szabályai alapján egyrészt ezeknek a hozott, borítékból kihúzott erőforrásoknak a kérdésünkkel való összefüggéseivel ismerkedhettünk meg, valamint a maradék kártyacsomagból húzva tanulhattunk magunkról, problémánkról.

A játékot mintegy négy órán keresztül játszottuk, de közel sem értünk a végére. Ahogy játékvezetőnk, Vadászi Árpád elmondta, ezt befejezni nem, csak abbahagyni lehet.

A cél az, hogy a fizikai szintről indulva az érzelmi, majd a szellemi szinten dolgozva foglalkozzunk a problémánkkal. Érdekes módon, a körülmények és a résztvevők sajátos összejátszása folytán mi rögtön az érzelmi szinten kezdtünk dolgozni. Így tudtam szembesülni azzal, hogy a valódi, elementáris változáshoz nem elég a felszínen kapiskálni. Nem elég a problémákon túllépni, a negatív érzéseket lerázni magamról. Az évek során begyűjtögetett, nem kimutatott, fel nem dolgozott fájdalom mind ott bujkál a mélyben, és az életem minden területére kihatással van.
Csergőffy Réka

Coaching a médiában

Coaching a rádióban:  http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20120409-162854.mp3 (későbbi meghallgatáshoz le is tölthető)
Coaching a TV-ben:  http://atv.hu/videotar/20120409_fo_az_egeszseg_2012_04_08

Wingwave coaching

Az Etalon coach társaságban közösségünk márciusi rendezvényén a wingwave coaching megismerését tűztük ki célul. Ezen a területen certifikáttal rendelkező coach társunk Dr. Pusztai Erzsébet prezentálta majd demonstrálta számunkra ezt a módszert.  Az előadás, de főként a bemutató nagy hatást gyakorolt mindnyájunkra. Meggyőződhettünk arról, hogy egy a stressz kezelésben és a probléma megoldásban kitűnően alkalmazható módszerrel állunk szemben. Az előadás után tisztázódott bennem, hogy saját magamon fogom elsőként kipróbálni ezt a módszert, szeretném megosztani veletek, az ezzel kapcsolatos élményeimet.

A wingwave coaching egy nagyon hatékony eszköz problémák megoldására, a stressz kezelésére. Ha röviden kellene jellemeznem, akkor két szó jut eszembe róla: fantasztikus és megdöbbentő. Már pénteken kijött a szám szélére egy herpesz (ami velem elég sűrűn előfordul) és szombaton a coaching foglalkozás alatt teljesen elmúlt, és az óta sem jött ki újra. A wingwave coaching ideje alatt felszínre kerültek olyan engem ért stressz hatások, melyeket hosszú éveken keresztül, némelyiket születésem óta cipeltem magammal, melyekre csak még több blokkokat okozó stressz rakódott az idő során. Ezzel a módszerrel gyorsan és pontosan kiderült, hogy milyen események, történések okozták ezeket a blokkokat, melyeket a coachom azonnal és fájdalomtól mentesen meg is szüntetett. A wingwave coaching során Erzsike oldotta bennem ezeket. A coaching után nagyon fáradt voltam és aludtam egy jót, de az óta teli vagyok energiával és megkönnyebbültem. Simább és szebb lett az arcbőröm és ragyogóbb a tekintetem. Szétnézve környezetemben, azt vettem észre, hogy nagyon sok ember, nagyon sokféle problémájára jelenthet gyors megoldást a wingwave coaching. pl.: a serdülő tinik pattanásainak eltűntetésére, különféle fóbiák kezelésére, testsúly normalizálására, különféle függőségek, allergiák megszüntetésére. Nekem annyira megtetszett ez a módszer, hogy be is iratkoztam a következő wingwave képzésre, szeretném megtanulni ennek a módszernek a használatát. Mint egészség és életvezetési coach szeretném az eszköztáramat, kiegészíteni a wingwave coachinggal.

Ezúton is szeretném Erzsikének még egyszer megköszönni!

Khinheffner Ilona

„NŐiség varázsa” - NŐnek születtél, érezd jól magad a bőrödben!

Kettő nap, ami csak Rólad szól!

Kinek ajánljuk:

Amivel foglalkozunk:


Időpontok              Helyszínek:         
2012. április 14-15., Hévíz    
2012. május 12-13., Budapest    
2012. június 16-17., Győr

Befektetés: 30 000 Ft + ÁFA / 2 nap + kedvezményes szállás, étkezés a szállodában (a szállás / étkezés Üdülési csekkel, Szépkártyával, Erzsébet Utalvánnyal is fizethető)

Érdeklődni/ jelentkezni lehet a judit.horvath.dr@pannoncoaching.hu e-mail címen vagy a 20-992-0181-es telefonszámon

Szeretettel várunk!
dr. Horváth Judit                                                                Szilvágyi Beatrix
life coach, EFT és Bach-virágterápia tanácsadó                       tréner, coach       
http://www.drszokek.hu                                                      http://www.szilvagyibeatrix.hu      

Az Etalonnál is elkezdődött a 2012-es év!

Az első, évindító programunkat a festői szépségű Fenyőfőn tartottuk meg. Ez a Bakonyban található kis zsákfalu ideális környezetet biztosított számunkra a kicsit kötetlenebb program lebonyolítására.

A közös, bográcsban való főzés jól megalapozta a hangulatot. Mindenki tette a dolgát!

A tökéletesre sikerült vaddisznópörkölt elfogyasztása után Müller Sándor barátunk tartott egy  izgalmas és érdekes csapatépítő tréninget ( igen, amikor a hóhért akasztják).

Az est további része még kötetlenebbre sikerült (beszélgetések, zene, tánc). Írhattam volna, hogy „haverok, buli, Fanta”, de akkor valótlant állítok!! Ugyanis a haverok szó se jó jelző a kapcsolatainkra és a Fanta sem a legkedveltett ital volt ezen az estén!!

A másnapi túra a havas erdőben megkoronázta a hétvégét.

Kicsit fáradtan, de nagyon feltöltődve váltunk el egymástól a mielőbbi (március 10-i) viszontlátás reményében, ahol Dr. Pusztai Erzsébet tart előadást a Wingwave-ről !

Köszönjük a szervezőknek ezt (remélhetőleg tradícióvá váló) programot!!

2012. február  

Izgalmas könyv azoknak, akik szeretnének jobb vezetővé válni

Nem csak Mintzbergtől és Blanchardtól tudnak tanulni a vezetők...

Hasonlítanak-e a vállalatok a zenekarokhoz? Mit leshetnek el a vezetők a karmesterektől? Hogyan lehet kihozni a legjobbat a szólistákból és a hangszercsoportokból? Mi az összhang titka? Könyvajánló egy Etalonos coachtól!

A coach (ejtsd: kócs) egyre ismertebb kifejezés napjainkban, sokan azonban csak a sport területén találkoznak vele. Pedig a coachok már életünk üzleti és hétköznapi színterén is ott vannak, hogy segítsenek.

Az interjú alanya: Szilvágyi Beatrix az Etalon Coach Társaság elnöke.
 

Hogyan szerezz sok fizetős coaching ügyfelelet?

2011 október 15-én Szűcs Tamás, az ETALON társaság elnökségének tagja előadással egybekötött workshop-ot tartott, „Hogyan lesz valakiből coaching kliens?” címmel. Társaságunk tagjai mellett vendég résztvevők is érkeztek a reggel 10 órás kezdésre az Unió Hotelbe.

Rövid „coachos” ismerkedő-bemelegítő után az alapoknál kezdtük: gyors elméleti bevezetőt követően minden résztvevő definiálta célpiacát, ideális klienseit, ideális klienseinek jellemzőit, majd ezek legnagyobb problémáit.

Következő lépésként mindenki meghatározta mik azok az elvárt megoldások, amiket a résztvevők ideális kliense szeretne problémáinak megszüntetéséhez.

Az előzőek alapján mindenki megkomponálta bemutatkozó üzenetét.


Minden résztvevő kiválaszthatta a számára legkomfortosabb marketing taktikát és a hozzátartozó tevékenységeket. Az eddig elkészültekből személyre szabott munkatervek készültek a Szűcs Tamás által készített „Út az Ismeretlentől a Kliensig” modell alapján.

A résztvevők vállalták, hogy a tervmegvalósítás lépéseit megosztják egymással, létrehozva egy saját közösségi oldalt.
 

A nyári szabadság után...

A nyári szabadság alatt sok vezetőnek nyílik lehetősége arra, hogy kiemelkedve a napi rutinból, más ("helikopter") perspektívából lássa munkahelyi problémáit, vezetői szerepét, vagy éppen egész élethelyzetét. Erről szól a HR Blog új bejegyzése. Megtörténhet, hogy szeretné marasztalni ezt az élményt, felébred benne a változtatás vágya. De hogyan? Ilyenkor jól jöhet egy coach!

SZMT sátras outdoor konferencia

Outdoor a coachingban? Az SZMT konferenciája az outdoor programokon elérhető mély, másodrendű változás témája körül forgott. Mi mást remélhetne egy coach az ügyfelénél? Tűzönjárás, hajóépítés, beavató rítusok, az Oszlop, Ma-Uri szertartások, Indián Tanács, mind-mind olyan élményt nyújtanak, amelyek alapjaiban változtathatják meg az életről, a munkádról vallott felfogásodat. OLE coaching bemutatót is láthattunk, ami komplex módon foglalkozva az ügyféllel, energiáit megsokszorozva, szorongásait oldva éri el a változtatásra való akaratot és képességet. A sátras konferencia jövőre is várja majd a kíváncsi coachokat, trénereket, szervezetfejlesztőket és HR-eseket.

Belső képzés: tapasztalatmegosztás

Június 11-én egymástól tanultunk. Első témánk a Gestalt alapú coaching mibenléte, szemlélete, lefolytatása volt, Varga Orsolya gyakorló coach osztotta meg tapasztalatait. Utána a Sokszemközt módszertanáról, eddigi tapasztalatairól és terveiről beszélgettünk Letenyei Judittal, majd ennek kapcsán a csoportos coaching különböző módszerei, piaci elterjedtsége került szóba. Eseteken keresztül mutatta be Dr. Bozsár Gabriella, hogy használható a humanisztikus asztrológia eszköztára a coaching folyamatban.

Belső képzés: a márkázott coaching

Dr. Serényi János (Értéktrend Consulting) 2011. május 21-én tartott tartalmas és tanulságos workshopot a coaching-tevékenység márkázásáról, a személyes brand építéséről. Miután bepillantottunk a márkázás általános kérdéseibe, nagy cégek márkaépítési politikájába és gyakorlatába, elmélyedtünk a coach önmárkázásának titkaiban. Kreatív és közvetlenül hasznosítható feladatokon keresztül próbáltuk elsajátítani ezt a legtöbbünk számára újszerű szemléletmódot, amihez számtalan jó ötletet, gyakorlati megoldást, segítséget kaptunk.

Belső képzés: mérő eszközök a coachingban

Tatabányán találkoztunk 2011. március 19-én, témánk a coaching eredményességének mérése volt. Lehet-e? Mit lehet? Hogyan lehet? Nagyon jó beszélgetésben körüljártuk a témát - ebben segítségünkre volt vendégünk, Gíber Mihály HR igazgató, aki rendszeresen használ teszteket a munkatársak értékelésére. Két teszt-rendszert alaposabban megismertük, Letenyei Judit és Walter Attila jóvoltából. Többünket teszteltek már, így saját tapasztalatainkat is meg tudtuk osztani. A beszélgetés végére mindanyiunknak lett egy képe arról, hogy mire, hogyan, mit tud használni coachként, hol tudja megtanulni ezeket a mérő módszereket, hogyan tudja elérhetővé tenni kliensei számára.

Közgyűlés

Közgyűlést tartottunk 2011. február 12-én. Megbeszéltük idei továbbképző programjainkat és egyéb szakmai tevékenységünket. Elnökségi taggá választottuk Szűcs Tamást, Etikai és elenőrző Bizottságunkba pedig új taggá Saller Szilviát. Egyesületünk tiszteletbeli tagja lett Dr. Bodó Péter és Dr. Bodóné Horváth Valéria.

Magyarországi Coaching Konferencia

Az Etalon aktívan részt vett a február 8-i Magyarországi Coaching Konferencián.

Két kerekasztal beszélgetésben vállalunk szerepet.

Bulejsza Erika arról beszélt, cégüknél hogyan ágyaztak meg a coachingnak, amit akkor kedtek használni, amikor a vezetőkkel való beszélgetések során megismerték a problémáikat és azok maguk kérték, hogy coaching támogatást kaphassanak. 

Dr. Bozsár Gabriella pedig arról, mit ért coaching szemléletű vezetés alatt: elsősorban a vezető hiteles, példamutató magatartását és a beosztottakkal való személyre szóló gondoskodást, pozitív elfogadást és arra alapozott fejlesztést.

Bali György, Breiner Ildikó, Dr. Bártfai Edit és Letenyei Judit ingyenes coaching beszélgetéseket folytattak a jelentkező résztvevőkkel.

A teljes program itt látható: http://www.coachingkonferencia.hu/

Előadásunk a Zsigmond Király Főiskolán

Folytatva a coaching megismertésére indított sorozatunkat, egyik tagunk, Szűcs Tamás (managerCoach.hu)  2010. december 17.-én előadást tartott a Zsigmond Király főiskolán.
Dr. Szabó Szilvia főiskolai docens, a Karrier Centrum vezetője, az alábbi email üzenetet küldte:
 
"Nagy örömömre december 17. pénteken nálunk járt Szűcs Tamás, és egy lehengerlő előadást tartott az Emberi Erőforrások szakos levelezős hallgatóknak. A féléves tantárgy, amelynek keretében a coaching témára kértem fel a „Munkaerőpiaci képzések” címmel fut a képzési programban. Tamás jól felkészült, tapasztalt szakemberként és hitelesen beszélt a szakmátokról. Ami különleges volt, hogy szünet nélkül 2 és fél órás előadást tartott JDinamikája irigylésre méltó!

Szeretném, ha lenne folytatása a munkának! Akár az előadások kapcsán, akár a tavaszi rendezvények kapcsán."

Coachingról egyetemistáknak

Társaságunk egyik kitűzött célját szolgálva, Bulejsza Erika a gödöllői Szent István Egyetem hallgatóinak, leendő HR-eseknek mutatta meg, mi a coaching. A hallgatói vélemények önmagukért beszélnek...

"Számomra ezen a napon ez volt a legérdekesebb előadás.

Külön tetszett az, hogy egy vezető pozíciót betöltő HR-es tartotta az előadást. Saját fejlődésemnek kitűzött cél, hogy majdani önmagam is coachként is dolgozzam, amint megfelelő önismeretre és hitelességre teszek szert. Megtanultam, hogy a Coach segítségével rájöhetek, mik a valódi céljaim és hogyan érhetem el azokat. Arra fókuszál a coaching, hogy az emberben van a megoldás.

Összességében ezt a gyakorlatot tartottam az egyik leghasznosabbnak."

„Egyetértettünk abban, hogy ez volt a tréning egyik legérdekesebb pontja.Nagyon tetszettek az előadás végén elhangzott idézetek, mert édesanyámmal optimista hozzáállásunk van, édesapám viszont hajlamos depresszióra, rendkívül pesszimista és beletörődő típus, ami gyakran hátráltatja őt az üzletvezetésben is. Szeretném, ha sikerülne neki is megérteni ezt a jövőorientált, megoldás központú szemléletmódot, amit az előadó hölgy próbált nekünk közvetíteni, mert enélkül nem tudunk változtatni a problémáinkon."

"Saját magamra nézve pedig meglepődtem, mert a véleményemet, gondolataimat kifejthettem és kiderült, hogy nem is volt rossz az, amit gondoltam. Általában nem szoktam hozzászólni az órákhoz, mert inkább magamba tartom mintsem, hogy kiderüljön az, amit gondoltam rossz volt. Most meg bátran ki mertem mondani, és ez tetszett, mert így volt sikerélményem is. Az előadó nagyon kedves volt és segítőkész, bátran kérdezhettük.”

"Örültem, hogy valaki végre a saját tapasztalatait osztotta meg velünk, és nem azt, ami a könyvben szerepel, azaz ha az van a könyvben akkor az biztos úgy is van. Én a mai napig hiányolom az oktatásból, hogy nincs kellő gyakorlati oktatás. Azaz több tréningre, gyakorlatokra lenne szükségük a diákoknak és nem arra, hogy ha kikerülnek az egyetemből, akkor legyen egy diplomájuk, de az se tudják, hogy mit kezdjenek vele. Nekem ez az előadás sokat segített, hogy ha csak egy kicsit is, de belelássak a jövőbeli munkámba.”

„Számomra az előadó hölgy személye nagyon szimpatikus volt és amellett, hogy nagyon precízen felvázolta miről is szól ez a technika, abszolút sikerült hozzátennie az aznapi élményemhez azzal, hogy többféle idézetet csatolt a prezentációjához. Az első, ami megragadta a figyelmemet egy buddhista mondás volt: "A világ ugyanaz, akkor is amikor jól érzed magadat és akkor is amikor nem.", ami azért tetszett nagyon, mert ezt az igazságot már rengetegszer tapasztaltam a saját életemben. A második viszont megváltoztatta a szemléletmódomat, mert mélyen elgondolkodtam rajta: "Ügyelj gondolataidra, mert tetteiddé válnak, ügyelj tetteidre, mert szokás lesz belőle, ügyelj szokásaidra, mert személyiségeddé válik és ügyelj személyiségedre, mert az lesz a sorsod.".

"Az előadás után rájöttem, hogy jó lesz a szakmában elhelyezkedni és alig várom, hogy kipróbálhassam magam a szakma több területén. Idővel talán coachként is dolgozhatnék. Szeretek emberekkel foglalkozni, segíteni nekik, tanácsot adni, ezért el tudnám magam képzelni coachként. Természetesen nagyon sokat kell még tanulnom és fejlődnöm ahhoz, hogy azon gondolkozzak, hogy a szakma melyik területén szeretnék dolgozni. Minden esetre az előadás csak megerősített abban, hogy ebben a szakmában akarok dolgozni."

„Ez egy olyan előadás volt, amit szerintem a jövőmben fel fogok tudni hasznosan használni és egyhamar nem fogom elfelejteni."

Coaching délelőtt a gödöllői Szent István Egyetemen

Harmadéveseknek tartott interaktív előadást a coachingról dr. Bártfai Edit Etalon-coach. Az üzleti kommunikáció szakirányon tanuló fiatalok – leendő vezetők - megismerkedtek a coaching fogalmával, fő irányaival, alkalmazási területeivel, néhány gyakorlat elvégzésével pedig sajátélményű tapasztalatot szereztek a coaching hatásmechanizmusáról.

Hallgatói vélemények az óráról és magáról a coachingról:
„Véleményem szerint nagyon hasznos volt az óra, mert személy szerint én már hallottam a coachingról és tudtam is, hogy nagy vonalakban micsoda, de nem láttam bele ennyire részletesen. Viszont így utólag pontosan tudva, hogy miről is szól, nagyon hasznosnak tartom. Fontos, hogy tudjunk róla, hogy van ilyen lehetőség is a problémák megoldására, akár egyszer vezető lesz közülünk valaki, vagy, ha alkalmazottak leszünk, akkor is. ....  Összességében szerintem az egyik legjobb óra volt, mert nem volt unalmas és elnyújtott. Hanem pörgős, érdekes és hasznos.” (H. K.)

A coaching szerintem nagyon hasznos és fontos dolog, mind az életben, mind a vezetésben. Azért tartom fontosnak, mert ha egy vezető (politikai, cégvezető stb.), nem tudja, hogyan kezeljen egy bizonyos szituációt, akkor a coach megtaníthatja, hogy hatékonyabban, célravezetőbben végezze a munkáját. Másik fontos terület a magánéletet. A mai világban az emberek szinte mindent eldobhatóként kezelnek. Ha elromlik egy rádió, televízió, azt kidobják, kicserélik. Én úgy érzem, ez kezd egyre jobban elterjedni az intim kapcsolatokban is. Ha nem működik egy kapcsolat, a felek veszekednek és kilépnek belőle. Ugyanolyan szükség van tanácsokra a magánéletben is, mint a vezetésben. ...” (Sz. V.)

Belső képzés: speciális módszerek a coachingban

A november 6-i szombaton három, minket már régóta érdeklődő szemlélettel, illetve módszertannal ismerkedtünk meg. Malatinszky Judit, a Magyar Gestalt Egyesület elnökségi tagja bevezetett bennünket a Gestalt szemlélet alapjaiba, majd beszélgettünk a módszer coachingban való alkalmazásáról, a Gestalt képzésekről. Dr. Horváthné Schmidt Ilona, a relaxációs és szimbólumterápiák szakértője adott izelítőt az autogén tréningből, majd annak elméletéről és a különböző imaginációs, meditációs technikákról tartott előadást. Nábrády Mária, a Magyar Tranzakcioanalitikus Egyesület elnöke pedig a tranzakcióanalízisről, és a hazánkban is elérhető TA képzési rendszerről beszélt.

Egészség és Életvezetési Coach képzés

Egészség és Életvezetési Coach képzés

 az Európai Coaching Szövetség képző Intézeténél

Novemberben vizsgáznak az első hazai Egészség és Életvezetési Coach-ok Magyarországon az Európai Coaching Szövetség képző intézeténél, a Dr. Bodó Training& Consulting KFT-nél.  Az Egészség és Életvezetési Coaching  egy rendszerszemléletű, integratív megközelítésű, az élet valamennyi - privát és munkahelyi aspektusait is - magában foglaló, az egészségorientált életvezetést elősegítő irányzat. A képzés  vezetői eddig több mint 100 Business és Management Coach –ot képeztek, így az ETALON Coaching Társaság tagjait is. A most első alkalommal vizsgázó Egészség és Életvezetési Coach képzés résztvevői szolgáltatásaikat vállalkozások, illetve magánszemélyeknek részére ajánlják fel.

 A következő csoport  - amelyre már csak néhány hely van - 2011. április elsején indul.

Jelentkezés és bővebb információ: http://www.bodo-coaching.eu/Egeszseg-es-Eletvezetesi-Coach.26.0.html

HR Klubest- a hallgatók szemével

A Nyugat-magyarországi Egyetem HR Klubjában vendégeskedett három Etalon tag, Dr. Horváth Judit, Sárvári Klára  és Breiner Ildikó. Előadást tartottak, majd a hallgatókkal, a leendő HR-es szakemberekkel a coachingról beszélgettek. A hallgatók ezt írták az estéről:

"Tudományos előadás helyett, egy kötetlen beszélgetésre került sor, így szinte észrevétlenül tanultuk meg a coaching lényegét, szerepét, azt, hogy mire jó, milyen formái és fejlődési irányai vannak, milyen coachingot igénylő helyzetekkel találkozhatunk a mindennapokban, amiről nem is tudjuk először, hogy coaching.

Megállapítottuk közösen az előadókkal, hogy egy összetett folyamatról van szó, ami nem keverhető össze a tanácsadással, a tréninggel, a mentorállással vagy egy baráti beszélgetéssel, s mégis ezek a kategóriák összemosódva, elbújva jelen vannak a coaching folyamatában.

Képzeletben megjelenítettünk a „jó coach” személyét, felruháztuk olyan pozitív tulajdonságokkal, mint: személyi edző, egyéni fejlődési folyamat facillitátora, bizalmat ébresztő, empatikus, példamutató, hiteles ember, akinek a coachee  (kliens) lelkéig kell eljutnia ahhoz, hogy egyéni fejlődési folyamatának  irányítója legyen  (pszichológiai ismeretek).

Párbeszédek, kérdés-feleletek során megfogalmaztuk a coachee szerepét, státuszát, jelentőségét.

A munkavállalási valamint emberi erőforrás tanácsadó hallgatók a HR és a coaching összefonódásának folyamatára rátalálhattak – kiválasztás, interjú, képzés, kollégák támogatása…. (minden összefügg mindennel).

Az este folyamán az előadók személyes gyakorlati tapasztalatait hallván mindenki ráeszmélhetett arra, hogy volt már és lesz is coach vagy coachee vagy mindkettő.

A kapott diasor tanulmányozása nem pótolja azt a hangulatot, ami az előadás, beszélgetés során létrejött. Rendkívül érdekes, tanulságos, élmény dús, jó hangulatú este volt, mindenki sajnálhatja, aki kihagyta!"

A szervező véleménye:

„A hallgatók véleménye mellett egy gondolattal én is küldök visszajelzést: számomra példaértékű volt hármatok együttműködése és a Társaság gyakorlata, miszerint összefogtok, és így az erőiteket, tehetségeteket megtöbbszörözitek.”

Personal Hungary

A Dr. Bodó Training and Consulting új programját mutatta be a Personal Hungary-n. A "Sokszemközt" egy nyitott, csoportos coaching program vezetők és szakemberek részére. A program lehetőséget ad arra, hogy a résztvevők saját szervezeti kereteiken kívülről is kapjanak impulzusokat, támogatást kérdéseik megoldásában vagy személyes fejlődésükben.

Belső képzés: tranzakció analízis

Október szakmai programunk fókuszában a Tranzakció Analizis volt. Témák, amikkel foglalkoztunk: a struktúrális, a funkcionális és a 2. rendű modell, az énállapotok, a stroke-ok, a tranzakciók fajtái, a kommunikációs szabályok. TA-ban képzett előadónk, Kálmán Andrea elméleti tudnivalók átadása mellett arról is gondoskodott, hogy gyakorlatokban is kipróbálhassuk magunkat. A témát egy újabb időpontban folytatjuk, további gyakorlatokkal.

Tegyük ismertté a coachingot!

Céljainknak megfelelően, aktívan szeretnénk résztvenni a coaching szakma megismertetésében. 

Ennek érdekében az Etalon Coaching Társaság együttműködési szerződést kötött a Zsigmond Király Főiskolával. Előadásokat tartunk a leendő HR-esek képzésének keretében, TDK dolgozatok, vagy diplomamunkák külső konzulensi szerepét vállaljuk.

Örömmel tapasztaljuk, hogy egyre intenzívebb a gyakorló szakemberek bevonása az oktatásba, ezért hasonló ajánlattal kerestünk meg más oktatási intézményeket is.

Coaching Marketing kerekasztal

Szeptember 24-én lezajlott a Wiesner Edit által szervezett Coaching Marketing Kerekasztal, Komócsin Laura (Business Coach Szakmai Közösség), Tukora Gábor (Első Coaching Intézet), S. Fekete Éva (FLOW Csoport), Nyilasi Judit (marketing tanácsadó) és Dr. Bozsár Gabriella (Etalon Coaching Társaság) részvételével és több, mint 50 vendég aktív közreműködésével.

Hogyan adjuk el magunkat és/vagy a coachingot? Hogyan bánjunk a médiával? Mit szeretnek az újságírók? Milyen típusú média a legjobb a coaching népszerűsítésére? Írjunk-e cikkeket, adjunk-e ki könyvet? Hány honlapunk legyen, és mi legyen rajta? Hogyan találják meg a keresők? Hogyan használjuk a közösségi médiát?

A coaching, mint mikrovállalkozás - hogyan készítünk marketing stratégiát? Munkaidőnk hány százalékát kell marketing munkára fordítanunk? Mi az az indigó marketing? Hogyan használjuk a hírlevelet? Hogyan mutatkozzunk be? Ezekről az érdekes kérdésekről volt szó, hasznos tanácsokat kaphattunk, és a viták során egyéni látásmódokat, véleményeket is megismerhettünk.

HR Konferencia

Szeptember 29-én a Zsigmond Király Főiskolán HR konferencia volt, a HSZOSZ, a ZSKF és az MTA szervezésében. A konferenca fókuszában a HR szakemberek képzése, és a feléjük megnyilvánuló munkaerőpiaci igények álltak. A legtöbb felsőoktatási intézmény, ahol HR-es szakembereket képeznek, képviseltette magát. Az előadók 15 perces prezentációkban számoltak be az intézményükben folyó HR oktatás múltjáról, jellegzetességeiről, jövőbeni terveikről. A HR-esek felé irányuló munkáltatói igényekről pedig egy HR tanácsadó cég, valamint a közszféra egy képviselője beszélt. A konferencia szervezése mintaszerű volt, a program érdekes, pörgős, és kiválóan menedzselt, hála a ZSKF-es szervezőknek.

Belső képzés: esetmegbeszélés, tapasztalatcsere

Szeptember 6-i programunkon

Letenyei Judit ismertetettt egy esetet, ahol az Appreciative Inquiry módszerét alkalmazta, beszéltünk tehát a módszerről és a konkrét eredményről, amit Juditék elértek.

Megosztottuk tapasztalatainkat  a marketingről, ügyfélszerzésről, az ügyfél elkötelezettségének megnyeréséről, a coaching szemlélet alkalmazásáról a mediációban, a coaching folyamat értékeléséről és értékelhetőségéről.

Elhatároztuk, hogy képzési napot szentelünk a marketingnek (különös tekintettel az online eszközökre), valamint a coaching értékelési modellekrnek, lehetőségeknek.

Megbeszéltünk néhány coaching "tool"-t, prespektívaváltás, a változás mérése témákban, valamint  kreatív eszközöket arra, hogyan lehet a már feltárt probléma megoldására ötleteket gyűjteni és értékelni, kiválasztani azt, amit a coachee ki fog próbálni.

Találkozónk Dobogókőn

Lazának indult, mégis félig szakmaiságba torkollott két nap - szó esett coaching eszközökről, továbbképzési ötletekről, a coaching hazai helyzetéről és marketingjéről, ügyfélszerzési lehetőségekről. Azért nem maradt el a bográcsos ebéd és a rövid kirándulás sem a ködben.

 

Újabb tudásokat szereztünk: HRKN konferencia

Társaságunkból többen részt vettünk 2010. május 17-18-án, a Dr. Bodó Training and Consulting (bodo-training.hu) által szervezett HR Network Konferencián.  Magyar, német és holland előadóktól hallhattunk új, a coachingban használható modelleket, módszereket. Megismerhettük a Reiss-féle személyiségprofilt, a Storytelling használatának titkait, a a Wingwave módszert, végeztünk bioenergetikai gyakorlatokat, hallhattunk a work-life balance fontosságáról.

Belső képzés: Tanácsadó kompetenciák

Egésznapos workshopot tartott nekünk 2010. április 24-én Dr. Barlai Róbert (trenerkepzes.hu), aki több évtizedes tapasztalataiból adott át nekünk. Tanácsadói kompetenciáink finomítása, fejlesztése volt a hasznos és érdekes képzés célja.

Belső képzés: beszélgetés gyakorló coachokkal

"Tanuljunk a profiktól!" jeligével 2010. február 27-én meghívtunk három, eltérő szemléletű és különböző területen dolgozó coachot, hogy a szakmáról beszélgessünk velük. Vendégeink, Dr. Dobay Róbert (menedzsmentor.hu), Tarr Bence László (freeweb.hu/tarrbencelaszlo), és Szoboszlainé Bors Ágnes fáradhatatlanul válaszoltak a kérdéseinkre. A majd egész napos beszélgetés alatt szó esett kliensekről, módszertanról, etikáról, ügyfélszerzésről, a coach felelősségéről, és még sok minden másról, hála vendégeink nyitottságának, őszinteségének, és segítő szándékának. Kaptunk megfontolandó kérdéseket (jó coachokról lévén szó...), konkrét tanácsokat (ha kértünk..), hallottunk apró részleteket és "trükköket", amiket nem tanítanak az iskolákban.

Belső Hellinger képzés

Külsős, meghívott coach kollégákkal együtt huszonnyolcan vettünk részt 2009. november 21-én Vadászi Árpád "Szervezetállítás szimbólumokkal" című képzésén. Többen ismertük, tapasztaltuk már a csoportos Hellinger-féle rendszerállítás használhatóságát, eredményeit - most azzal ismerkedtünk meg, hogyan alkalmazhatjuk a módszert egy egyéni coaching szituációban. Szervezeti vagy egyéb kapcsolataiban  megélt elakadásait a kliens szimbolikus kis tárgyakkal jelenítheti meg, majd a coach értő vezetése mellett megoldásra is juthat. Prezentáció után párokban gyakoroltunk is, így mi magunk is fontos felismerésekre jutottunk. Saját élményünk alapul szolgál ahhoz, hogy klieseinkkel is használjuk a módszert.

 

Copyright © 2009-2019, Etalon Coaching Társaság. Minden jog fenntartva. Készítette: Mucius Scaevola Kft.